Premies in België: welke zijn er?

Als je een woning wilt bouwen, verbouwen of renoveren in België, kun je gebruikmaken van verschillende premies die door de overheid en andere instanties worden aangeboden. Deze premies helpen je om kosten te besparen en de kwaliteit van je woning te verbeteren. Maar met zoveel verschillende soorten premies kan het lastig zijn om te weten waar je recht op hebt. In deze blog geven we je een kort overzicht van de meest voorkomende premies in België.

Gebruik de premiezoeker voor renovatie en bouwprojecten

Voordat je begint met een renovatie- of bouwproject, is het slim om de premiezoeker te gebruiken. Via deze tool kun je eenvoudig nagaan welke premies beschikbaar zijn op federaal, regionaal, provinciaal en lokaal niveau. Of je nu van plan bent om een nieuwe woning te bouwen, een bestaande woning te verbouwen, of energiezuinige maatregelen te nemen, de premiezoeker geeft een volledig overzicht van de beschikbare steunmaatregelen.

Premies voor zonnepanelen

In België zijn er verschillende premies voor de installatie van zonnepanelen, afhankelijk van de regio. In Vlaanderen is er bijvoorbeeld een investeringspremie die kan oplopen tot 1500 euro voor particuliere installaties. In Brussel zijn er groenestroomcertificaten beschikbaar die extra financiële voordelen bieden voor de installatie van zonnepanelen. Bedrijven kunnen daarnaast gebruikmaken van een investeringsaftrek die het belastbare inkomen vermindert.

Premies voor vochtbestrijding

Vochtproblemen in huis kunnen leiden tot ernstige schade. Gelukkig kun je in België in aanmerking komen voor verschillende premies om de kosten van vochtbestrijding te dekken. De Vlaamse renovatiepremie vergoedt tot 30% van de kosten, afhankelijk van je inkomen. Voor kleinere werken biedt de Vlaamse verbeteringspremie een tegemoetkoming tot 2.500 euro. Daarnaast zijn er gemeentelijke subsidies en belastingvoordelen beschikbaar, afhankelijk van de regio waar je woont.

Premies voor schilderwerken en dakwerken

Zowel schilderwerken als dakwerken kunnen in aanmerking komen voor specifieke premies in België. Deze premies helpen om de kosten te verlagen, vooral wanneer ze deel uitmaken van een groter renovatieproject.

Premies voor schilderwerken

De Vlaamse renovatiepremie kan worden gebruikt bij grotere renovatie, dus niet specifiek voor schilderwerken. Als het schilderwerk onderdeel is van een renovatie kan het hier wel onder vallen. Daarnaast geldt er een verlaagd btw-tarief van 6% voor woningen ouder dan 10 jaar, wat een besparing oplevert op de arbeidskosten. In sommige gemeenten zijn extra subsidies beschikbaar voor gevelrenovaties of energiebesparende schilderwerken.

Premies voor dakwerken

De Vlaamse renovatiepremie kan worden toegekend voor het herstellen of vernieuwen van daken, terwijl de energiepremie gericht is op het verbeteren van de dakisolatie. Daarnaast kunnen gemeentelijke subsidies en een verlaagd btw-tarief van 6% helpen om de kosten verder te verlagen.

Badkamerrenovatie: welke premies zijn er?

Voor wie van plan is om de badkamer te renoveren, zijn er diverse premies beschikbaar die de kosten aanzienlijk kunnen verlagen. In Vlaanderen kun je gebruikmaken van de Vlaamse verbeteringspremie, die beschikbaar is voor woningen ouder dan 30 jaar. In Wallonië is de Habitat-prémie beschikbaar voor energiebesparende renovaties, terwijl in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de renovatiepremie kan helpen bij badkamerrenovaties. Voor specifieke doelgroepen zoals ouderen of personen met een beperking zijn er ook subsidies beschikbaar om de toegankelijkheid van de badkamer te verbeteren.