Om de relatief hoge aanschafkosten van 3D printers tegen te gaan, zijn er verschillende open source projecten, zoals de Prusa MK3, Anet A8 en Tevo Tarantula, gestart die een zelfbouw 3D printer aanbieden voor een lagere prijs dan een vergelijkbaar model dat al in elkaar is gezet. Omdat deze bouwpakketten nog in elkaar gezet moeten worden, rijst bij veel mensen de vraag: is het moeilijk om zelf een 3D printer te bouwen? In dit artikel kijken we naar de factoren die komen kijken bij het zelf afmonteren van een bouwpakket.
zelfbouw 3D printer als open source
Deze projecten zijn vaak opgezet als open source, wat betekent dat iedereen mag bijdragen en iedereen de ontwerpen mag gebruiken. Open source is bekend uit de wereld van de software. Er kleeft een imago aan open source dat vooral het bouwen en aanpassen alleen is weggelegd voor techneuten, en dat toegankelijke instructies en handleidingen ver te zoeken zijn. De ontwikkeling van open source zelfbouw printers heeft echter geleid tot de beschikbaarheid van veel duidelijke instructies en stap-voor-stap uitleggen.
Gereedschap en handelingen
Het in elkaar zetten van een zelfbouw 3D printer is wel wat ingewikkelder dan een meubelstuk van IKEA. U heeft verschillende soorten gereedschap nodig, zoals schroevendraaiers, moersleutels en kleine tangen. U moet hier natuurlijk ook mee weten om te gaan, dus een beetje handigheid is wel vereist. Wat u echter niet hoeft te doen, is het afwerken van halffabricaten of het solderen van elektronica. Het betreft uitsluitend de montage van onderdelen.
Zelfbouw 3D printer kopen
Als u door dit artikel over eventuele schroom heen bent, of juist enthousiast geworden, kunt u op zoek gaan naar een geschikte 3D printer. Bedenk wel dat naast het gemak van montage, u natuurlijk ook moet bekijken of de specificaties aansluiten op uw wensen. Het zelf monteren van een 3D printer bouwpakket is echter wel voor de meeste mensen weggelegd.