Duurzaam omgaan met jouw tuin en huis

Er zijn talloze manieren om duurzaam om te gaan met je leefomgeving. Denk aan kleine aanpassingen in je leefstijl als: vaker vlees laten staan, afval scheiden, niet teveel chemische middelen doorspoelen of korter douchen. Er zijn echter ook grotere aanpassingen mogelijk rondom huis die voor langere termijn bijdragen aan een duurzamere wereld. Bijvoorbeeld het gebruik maken van duurzame energiebronnen als zonne energie of het installeren van een groendak.

Groendak

Allereerst natuurlijk een groendak: dit is het beplanten van je bestaande dak met over het algemeen planten die goed water vast kunnen houden. Er zijn veel voordelen voor het aanleggen ervan én mensen die een groendak willen aanleggen kunnen in sommige gevallen rekenen op een stimuleringssubsidie van hun gemeente of waterschap. Interessant toch? De voordelen van een groendak zijn o.a. :

  • Het dak beschermen tegen veroudering door bijvoorbeeld uv of waterschade.
  • Het beter isoleren van de binnenruimte, je hoeft je huis zo minder te koelen/verwarmen.
  • Een groendak vormt een buffer tegen veel regenwater en voorkomt zo overbelasting van het rioolsysteem.
  • Als veel mensen een groendak zouden nemen zou een interessant effect voelbaar worden: het omzetten van CO2 in zuurstof!

Zonne energie

Een veelvoorkomende optie tegenwoordig is het installeren van zonnepanelen. Dit is inmiddels een wijdverspreide ingreep aan woningen, veel woningbouwverenigingen passen dit bijvoorbeeld groots aan met betrekking tot huurwoningen. Zo maak je optimaal gebruik van de zonne energie die er toch al is: een duurzame energiebron die nooit opraakt. Zonnepanelen worden door zoveel partijen ontwikkelt dat ze steeds beter en goedkoper worden en een langere levensduur hebben.

Windenergie

Windenergie is een energievorm waar we in Nederland goed gebruik van kunnen maken. Echter, voor de particulier is dit een grotere drempel dan bijvoorbeeld het installeren van een zonnepaneel. Allereerst is een windmolen een grote investering. Daarnaast moet je de ruimte hebben om een gigantisch object kwijt te kunnen in je tuin. Toch is deze vorm van investeren in duurzaamheid dichterbij dan de meeste mensen denken: het is namelijk ook mogelijk om te investeren in windparken. Zo hoeft de windmolen niet in je eigen achtertuin te staan maar draag je wél bij aan een vorm van duurzame energie.

Moestuin

Een laatste voorbeeld van duurzaam omgaan met de ruimte rondom je huis is het aanleggen van een moestuin. Waarom zou je alleen ruimte maken voor een siertuin als een deel van je tuin ook voedsel kan opleveren? Eigen gekweekt groente en fruit is naast goedkoper ook een stuk milieuvriendelijker. Het is lokaal (geen transport nodig) en hoeft niet van overzee te komen. Als jij je moestuin mooi aanlegt doet het niet eens af aan de esthetiek van je tuin!