duurzaam

Hoe maak je je woning duurzaam?

Tegenwoordig is het steeds belangrijker om na te denken over duurzaamheid. Dit heeft niet alleen met milieu gerelateerde redenen te maken. Tegenwoordig kost het namelijk ook heel erg veel geld om een niet duurzaam huis te hebben! Dit heeft te maken met subsidies en andere financiƫle zaken die door de overheid in werking gezet zijn om duurzaamheid verder te promoten. In deze blog geven we je daarom drie voorbeelden van hoe je ervoor kunnen zorgen dat jouw huis duurzamer en dus goedkoper wordt!

Dubbel glas

Een van de eerste en meest eenvoudige stappen om ervoor te zorgen je woning duurzamer wordt, is door ervoor te zorgen dat je minimaal dubbel glas in elke ruit van je woning hebt. Zeker oudere woningen zijn nog niet altijd voorzien van dubbelglas. Enkel glas isoleert nagenoeg niet. Dit betekent dat je dus veel hogere stookkosten zult hebben. Dit is slecht voor het milieu en slecht voor jouw portemonnee.

Vloerverwarming

De meeste nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig opgeleverd met vloerverwarming. Desalniettemin is er nog steeds een groot deel van de woningen in Nederland dat geen vloerverwarming heeft. Doorgaans maken deze woningen gebruik van radiatoren als verwarmingsbron. Het nadeel van radiatoren is dat zij, zeker vergeleken met vloerverwarming, heel veel energie kosten. Tevens gaat er een groot deel van de warmte van het verwarmde water voor de radiatoren verloren onderweg naar de radiatoren toe. Vloerverwarming blijft veel langer ervoor zorgen dat je woning warm is. Zeker wanneer deze gelegd is op een goed isolerende vloer, zoals een gietvloer.

Zonnepanelen

Hoewel we hier in Nederland niet heel erg veel zonnige dagen hebben, is het toch een goed idee om zonnepanelen te laten installeren als je financiƫn dit toelaten. Zonnepanelen wekken namelijk ook gewoon energie op wanneer het (licht) bewolkt is. Natuurlijk werken ze vele malen beter wanneer de zon er direct op schijnt, maar we hebben niet altijd dit geluk! Zonnepanelen leveren ook weer geld op doordat ze enerzijds stroom terugleveren aan het net en je hiervoor wordt gecompenseerd, en anderzijds omdat je korting krijgt op je elektriciteitsrekening.